За нас

Фирма “Андромеда” е основана през 1989 г., като частна, еднолична фирма с високо квалифициран персонал. Дейността на фирмата е насочена към проектиране и изработка на нестандартно оборудване, но ръководството счита, че основната дейност трябва да бъде разработката на машини, които да имат сериен характер.

Първите машини проектирани и изработени във фирмата са предназначени за нуждите на строителството – машини за огъване на тръби до 4” чрез пряк натиск и ротационен принцип, машина за рязане и огъване на бетонно желязо до ф 32 мм, машини за изправяне и рязане на бетонно желязо от кангали, бетонобъркачки и др. Всички тези машини намират добър прием на Българския пазар.

През 1994 г. на Българския пазар са продадени първите машини “Расма” за извличане на слънчогледово масло и филтър -преси за филтрирането му. Машините и произвеждания от тях хранителни продукти са узаконени съгласно изискванията Българското здравно министерство.

С производството на машините върви и тяхното усъвършенстване и усвоявяне на технологии за добив на масла от фъстък, сусам, бадем, кайсия, тиквено семе, орех, лен и др.

Узаконени от Министерството на здравеопазването за хранителни цели са маслата от слънчоглед, сусам, бадем, тиквено семе, орех и кайсиеви ядки, получени по студен способ. Тези масла не се рафинират и запазват специфичния вкус и мирис на суровината от която са направени. Температурата при която се извличат е около 50 градуса C, което води до запазване на витамините в маслото. Особено е важна групата на витамин “E”, които е естествен консервант, непозволяващ окисляването /ограняването/ на маслото. Указаната трайност на маслата е 6 месеца, но на практика е над 1година.